Styrketrening når man er barn/ungdom?

Hvor tidlig kan man starte med styrketrening? 

Styrketrening og vektløfting er blitt veldig populært nå de siste årene, og mange starter tidlig. Det er jo ofte sagt at man ikke er ferdig utviklet da man er barn/ungdom og ikke bør starte med styrketrening før man er blitt litt eldre. Men her er det ikke så mye konkret informasjon ute å går, så jeg tenkte å ta for meg dette temaet!

En ting som er sikkert er at myten om at man slutter å vokse om man trener styrke som barn/ungdom, ikke er sann. Trening er sunt for kroppen uansett alder, og trening da man er ung kan faktisk hjelpe til å forebygge skader for senere. Men en ting er veldig viktig… Om det er styrketrening som vurderes bør det passes ekstra godt på med god teknikk og oppfølging fra kompetente fagfolk. I tillegg bør man ikke trene for tungt, men heller ta lett vektmotstand og heller flere repetisjoner. Olympiatoppen blant annet anbefaler ikke tung styrketrening før man er 16 år.

Her er ihvertfall en grunn til at man bør være forsiktig under styrketrening:
Før man er 16 år så er ikke tuberositas tibiae (foran øverst på leggen) festet ordentlig til leggbenet. Her er quadriceps, altså lårmuskelen foran på låret festet. Trener man f.eks. knebøy for tungt og for mye så kan man utvikle schlatters (at det blir betent og kan smuldre opp). Dette går som oftest over når man er ferdig utvokst, men i noen tilfeller kan plagene bli varige.

Oppsummering: Jeg synes det er flott at mange unge ønsker å trene styrketrening, men det er visse ting en bør passe på. Det er ikke lurt å kjøre veldig tungt og få repetisjoner. Det er bedre å heller fokusere på riktig teknikk i løft med lett ytre motstand. Oppfølging fra voksne og kompetente fagfolk er også veldig viktig. Andre aktiviteter som ikke inneholder for tunge og hurtige bevegelser er bare bra for barn og unge 🙂

Kilder:
http://nhi.no/foreldre-og-barn/styrketrening-for-barn-40504.html
http://www.sportsskader.no/?mod=plink&id=1103
https://sml.snl.no/kneet
http://www.olympiatoppen.no/fagomraader/ungeutovere/maanedens_tips/media3810.media

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s