Får jeg dårlig samvittighet om jeg spiser godteri?

Hei folkens!

Tenkte jeg skulle skrive ned litt tanker om godteri og usunn mat nå i disse juletider. Det er mye fristelser nå, og jeg hører om mange som får dårlig samvittighet fordi de spiser mer usunt enn vanlig. Får jeg det? Nei. Hvorfor ikke? Det er vanskelig å svare på, men skal prøve å dele litt tanker jeg har rundt dette 🙂

Må begynne med å si at jeg ikke er en som teller kalorier, spiser helt normal mat og faktisk en del som mange ikke tenker på som spesielt sunt. Jeg spiser pizza, taco, pasta, hamburger, gryteretter med fløte osv. Samtidig spiser jeg også fisk, kylling, grønnsaker og andre typisk «sunne» middagsretter. Jeg drikker sjokolademelk omtrent hver dag, og jeg spiser godteri utenom lørdager om jeg ønsker det.

Jeg tenker at det er viktig å kose seg med mat, og ha et sunt forhold til det. Om jeg teller kalorier og fører opp all maten jeg spiser blir det for strengt for min del. Jeg har prøvd og det fører til at jeg får et anstreng forhold til mat. Mitt mål er heller ikke å gå ned i vekt, for det kan jo være et godt verktøy for de som skal ned i vekt. Men jeg mener fortsatt at et variert kosthold og at man kan nyte mat man liker er veldig viktig.

Så til spørsmålet om jeg får dårlig samvittighet når jeg spiser godteri, må jeg svare at jeg ikke gjør det. Litt vanskelig å forklare hvorfor, men jeg skal forsøke. Om jeg spiser mye usunt flere dager på rad føler jeg på kroppen at jeg har lite energi og ikke føler meg helt topp. Det gjør at jeg bevisst spiser litt sunnere for å føle med bedre, men jeg vil ikke kalle det dårlig samvittighet. Jeg vet at jeg generelt spiser ganske greit, men mat er en så stor glede for min del at jeg unner meg det jeg liker (vil faktisk kalle meg selv et matvrak!). Spiser man ikke nok får man ikke energi på trening, så jeg prøver å fokusere på at kroppen trenger mat. Og det er faktisk ikke krise om man spiser ekstra usunt i en periode som nå i jula, for det er faktisk 52 uker i løpet av året. Om man holder seg aktiv og spiser sånn nogenlunde sunt 80% av tiden føler jeg at de resterende 20% skal være tid for kos. Det er så klart bare eksempler på et prosenttall, og det kanskje er omvendt en uke eller to i jula. Men vi må lære å gi litt mer f**n, det står jo ikke på liv og død om du spiser usunt av og til!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg håper at jeg fikk frem poenget mitt om at man skal ha lov til å unne seg litt usunt av og til uten å få dårlig samvittighet. Se på det store bildet, og forsøk så godt du kan å ikke bry deg. Fortell deg selv at det er ok. Hold deg aktiv og spis sunt det meste av tiden, men nyt mat du liker 🙂 Jeg mener dette er et viktig tema og prate om, med tanke på alt man ser på sosiale medier og kroppspresset der ute. Husk at de fleste ikke viker frem når de spiser usunt, men skryter når man spiser noe sunt!

Del gjerne dine tanker i kommentarfeltet under. Også blir jeg glad om du liker facebooksiden min HER 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s